Burger-Participatie

Als iemand iets gedaan heeft om de participatiegraad in de lokale politiek te vergroten dan is het Prietpraat wel. Als er iets of iemand is geweest om die participatiegraad zo laag mogelijk te houden, dan is het wel de Enkhuizer gemeenteraad.

Geheel in overeenstemming met die beleidsopvatting hebben ze in besloten kring vergaderd over hoe ze de bevolking kunnen betrekken bij de besluitvorming. De uitkomst van dat besloten overleg is als bijlage toegevoegd aan het door de raad unaniem goedgekeurde document “Werken met een raadsbrede agenda”.

ParticipatieHet stuk stelt de beleidskaders vast waaraan moet worden voldaan wil participatie van burgers zinvol zijn.

De eindconclusie (na bestudering van het  stroomdiagram) is dat alleen in heel bijzondere gevallen burgerparticipatie de moeite waard is, maar dat het in veruit de meeste gevallen een verspilde moeite is.

Ik denk dat de uitkomst het resultaat is van ambtelijk denken. Volgens dat denken is het al moeilijk genoeg om de politiek verantwoordelijken er toe over te halen het  ambtelijk (=bureaucratische) gedachtegoed als enig juiste te willen zien.

Laat staan, dat je ook nog eens een groep onwetende burgers moet zien te overtuigen. De gedachte alleen al.

Dus het “nieuwe beleid” aangaande burgerparticipatie (inmiddels door de voltallige raad onderschreven) bevat een opsomming van omstandigheden waarin je maar beter niet aan burgerparticipatie kunt beginnen. En dat past dan weer geheel in het straatje van top-ambtenaar Van Reijswoud.

Vanuit zijn (ambtelijk) gezichtspunt beschikt de gemiddelde burger over veel te weinig kennis om zich op verantwoorde wijze met het beleid bezig te kunnen houden.

Het raadsbrede programma, waar hij de protagonist (voorvechter) van is, is niet anders dan een poging om democratische normen en waarden te vervangen (dan wel volledig ondergeschikt te maken) door bureaucratische normen en waarden.

Omdat, wanneer – zoals het onderstaande  filmpje duidelijk stelt – de macht niet in handen is van de juiste personen, zij in handen komt van de verkeerde personen.

Zoals raadsleden en (God verhoede) gewone kiezers.

 

Advertenties

Auteur: Pim

Als blogger druk bezig met de Paljas Projecten, zoals Pim's Prietpraat en Gedupeerden.*

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s