Nieuw Paljas Project.

Na rijp beraad heb ik besloten om toch maar een zienswijze over het bestemmingsplan Enkhuizerzand in te dienen. De vraag was alleen, doe ik dat als privé persoon, of doe ik het als vertegenwoordiger van een organisatie.

Mijn keuze is op het laatste gevallen. De organisatie is de Paljas Vereniging Enkhuizen. Als organisatie stelt het weinig voor, maar het gaat om het gedachtegoed waar Paljas voor staat.

Het idee voor Paljas ontstond naar aanleiding van een uitspraak die aan Mark Twain Mark1wordt toegeschreven. “Als we door stemmen verschil zouden kunnen maken, dan zou het niet zijn toegestaan.”

Ik schat de helft van de bevolking het met die uitspraak eens is en om die reden niet meer stemt.

Maar ik zie stemmen nog steeds als een recht dat na veel strijd is verkregen en weiger daarom vrijwillig afstand te doen van dat recht.

Daarbij komt dat een democratie zonder oppositie in mijn ogen geen echte democratie is, maar eerder een Chinese variant van wat wij onder democratie verstaan.

Misschien is dat wel de toekomst, (iedereen achter de grote leider aan hollen) dat weet ik niet, maar voorlopig houd ik het nog even bij de oude vertrouwde vorm. Waarbij er een oppositie is, die scherp in de gaten houdt, dat de machthebbers van de dag de boel niet in het honderd laten lopen.

Na de laatste verkiezingen heeft de Enkhuizer gemeenteraad besloten dat het (voor henzelf) een stuk rustiger zou zijn, als ze de oppositie zouden afschaffen en inderdaad, sindsdien zijn de raadsvergaderingen nog slaapverwekkender dan ze voordien al waren en valt er nauwelijks nog een  tegengeluid te bespeuren.

Verschil van opvattingen worden binnenskamers gladgestreken. Dezelfde eensgezinde blijheid en tevredenheid die het Chinese volkscongres ook altijd ten toon spreid.

cropped-nar11.jpgPaljas is ooit opgericht met als doel de zittende macht te controleren en daar waar nodig oppositie te voeren. Om die reden lijkt het me dan ook niet meer dan logisch, dan dat ik namens Paljas mijn zienswijze indien.

Die zienswijze houdt in, dat het rapport over de verkeersintensiteit (die ontstaat nadat het nieuwe bestemmingsplan is goedgekeurd) dermate krakkemikkig is, dat het niet valt te verantwoorden om het voorgelegde bestemmingsplan goed te keuren.

Deze zienswijze vormt de start van een nieuw PaljasProject. Over de voortgang van dit project doe ik verslag via  Prietpraat.

 

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Nieuw Paljas Project.”

  1. Ik vind het fijn, Pim, dat je de tijd neemt om alle stukken te lezen. En dat is al meer dan de raad doet, wier taak dat ook is, om gefundeerd advies te geven en te stemmen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.