Mantel der liefde

mantelAls vermeld in mijn vorige column wordt het definitieve “go/no go”  besluit genomen tijdens de raadsvergadering van 7 oktober 2014.

Het besluit om door te gaan met de herontwikkeling van het Enkhuizer Zand kent 10 voorstanders en 7 tegenstanders. Tegenstanders zijn D66, VVD, PvdA en HEA.

Er zijn maar liefst 7 voorgenomen moties/amendementen, waarvan er slechts één van een vooruitziende blik getuigt: Het amendement van HEA, dat een aantal extra beslismomenten tijdens het proces wil zien ingevoerd.

Langbroek beargumenteert zijn amendement met het volgende. “Dit is gewenst omdat de mogelijkheid van controle op uitvoering van de kaders in handen van de raad dient te liggen. De grote omvang van dit project voor een kleine gemeente als Enkhuizen verdient uiterste zorgvuldigheid in zijn democratische besluitvorming.”

Geen enkele andere partij ziet de noodzaak van het bovenstaande in en het amendement gaat derhalve roemloos ten onder.

Wanneer de raad (in september) een besluit moet nemen over het bestemmingsplan (en daarbij rekening moet houden met een mogelijke schadeclaim van de ontwikkelaar), dan heeft (op HEA na) geen enkele partij het recht om zich te beklagen over de druk waaronder men dat besluit moet nemen.

Die druk heeft men over zichzelf, (door de weigering het HEA amendement te steunen) afgeroepen.

Van belang is verder dat het te nemen besluit tot doel had een “competitieve dialoog” in gang te zetten. Kort nadat dit besluit genomen was ging het college geruisloos over naar een “Europese aanbesteding”. De noodzaak daartoe heb ik op “Prietpraat” meermalen in twijfel getrokken.

De enige aanbesteding die door de gemeente gedaan diende te worden was de aanleg van een strand. De kosten daarvan bleven ver onder de grens waarboven een Europese aanbesteding verplicht is.

Mijn eigen voorkeur ging uit naar de methode die uiteindelijk Stede Broec ook zou toepassen. Verhuur de grond aan een ontwikkelaar, stel eisen aan de inrichting en bemoei je verder nergens mee.

Helaas, college en raad wisten beter. Na het mislukken van het plan voor een Europese aanbesteding werd alsnog besloten tot samenwerking met een partner met een geringe reputatie op het gebied van vakantieparken. Gekoppeld aan een minstens even groot gebrek aan kennis bij de gemeente heeft dit geleid tot een definitief plan, dat nooit of te nimmer zal kunnen worden gerealiseerd.

Zelfs de luidkeels door burgemeester Baas uitgesproken waarschuwing voor het bestaan van een efficiënte Zuiderzeemuseum lobby heeft geen verandering te weeg gebracht in de benaderingswijze van de gemeente.

Alsof er geen bezwaren naar voren waren gebracht door het ZZM vergaderde het college er vrolijk op los met de ontwikkelaar. Terwijl de raad stoïcijns kennis bleef nemen van de  nieuwe vertragingen in de uitvoering.

Dat is het gevolg van de na de verkiezingen door alle fracties omarmde “koek en ei politiek”. Mogelijk gemaakt door het raadsbrede akkoord. Met als doel tegengestelde opvattingen binnen de raad voor de buitenwereld verborgen te houden.

Deze kunstmatig in stand gehouden eensgezindheid heeft (vijf jaar na het “voorlopige” go besluit) niet meer opgeleverd dan een plan, waar niemand tevreden over is en dat ook nooit (in zijn huidige vorm) zal worden gerealiseerd.

Helaas zijn tussentijdse verkiezingen niet mogelijk en dus zullen we het de komende 3 jaar moeten doen met een college en raad, die elkaars incompetente optreden telkens weer met de mantel der liefde weten te bedekken en zich verder doof en blind houden voor signalen uit de samenleving.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.