“Vereniging van kiezers.”

nar11Enkhuizen telt ruim 14000 kiesgerechtigden. Het zou me verbazen als meer dan een kwart procent (35) bij de dagelijkse politiek gang van zaken betrokken zou zijn.

Dat is geen democratie, maar een homeopathische versie van iets dat we, gemakshalve, een democratie noemen.

Hoe kun je in hemelsnaam van een heerschappij van de bevolking spreken, als niet meer dan 0,25 % van de kiesgerechtigde bevolking zich met het bestuur van de stad bezig houdt.

Dat totale gebrek aan inzicht bij de kiezers is overigens niet het gevolg van een of ander sinister plan van een zogenaamde “elite”, maar meer het gevolg van het feit, dat we ons  steeds meer gedragen als consumenten van overheidsdiensten en ons steeds minder gedragen als burgers. Burgers die mede verantwoordelijk zijn voor het in stand blijven van die diensten.

Voor sommige partijen (FvD, PVV en SP) is dat aanleiding om te bepleiten om wat vaker een referendum te houden. Ik ziet dat niet als verbetering. Zelf ben ik tamelijk gelukkig met een representatieve democratie,  waarbij door ons gekozen vertegenwoordigers, uit onze naam, besluiten nemen.

Vooropgesteld, dat de gekozenen ook regelmatig verantwoording afleggen over de wijze waarop ze tot hun besluiten zijn gekomen. [Het besluit zelf is altijd openbaar, maar de gronden, waarop het is genomen, blijven vaak in nevelen gehuld.]

Helaas houden de gekozenen zich niet aan dat deel van de afspraak. Tussentijds wordt er nooit verantwoording afgelegd. Bij verkiezingen wil men het alleen hebben over wat men in de toekomst goed denk te doen. Nooit over wat men in het verleden fout heeft gedaan. Met als voorspelbaar resultaat, dat in het verleden gemaakte fouten opnieuw worden gemaakt in toekomstige situaties.

Eenmaal gekozen bekommert het merendeel van de gekozenen zich niet meer om de kiezers. Beleid wordt binnenskamers gewijzigd, zonder enige vorm van overleg.

Kritiek op deze werkwijze wordt hooghartig van de hand gewezen en dat maakt, dat het vertrouwen in het systeem van representatieve democratie steeds verder daalt. De tijd lijkt daarom rijp voor een vereniging van kiezers, die de belangen van de kiezer (goede en tijdige informatie) probeert veilig te stellen.

Hopelijk zal dit er toe leiden, dat veel meer mensen (dan nu het geval is) zich betrokken gaan voelen bij het politieke proces, met als uiteindelijk gevolg, dat het vertrouwen in de representatieve democratie wordt herstelt.

Als naam voor zo’n “vereniging van kiezers” heb ik Paljas bedacht.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

7 gedachten over ““Vereniging van kiezers.””

 1. Men zou ook kunnen stellen dat een kennelijk gebrek aan betrokkenheid bij het “politieke proces” , getuigd van een groot vertrouwen van de kiezers in het politieke proces en daarmee in de representatieve democratie.

  Like

  1. Dat zou je inderdaad kunnen zeggen, maar dan zou je ook de opkomst van populistische stromingen moeten ontkennen, die met elkaar gemeen hebben dat ze de aanwezigheid van een elite veronderstellen, die een bedreiging vormt voor de democratie.

   Like

   1. Het ontkennen van populistische stromingen lijkt me zinloos, zij het dat deze niet “in opkomst” zijn ,doch al lange tijd komen én gaan.
    Bovendien meerendeel geleid door juist enigszins elitaire leiders, die wijsheid in pacht menen te hebben.
    Helaas blijkt het vak maatschappijleer niet meer van voldoende kwaliteit. Dat is wél iets dat de landelijke politiek mag worden aangerekend.

    Geliked door 1 persoon

 2. Er staan nogal wat veronderstellingen in uw “vereniging van kiezers” post, dat ik vergeet te vragen of men deze vereniging “paljas” als oprichting van een politieke partij, toch primair een “vereniging van kiezers”, kan zien?
  Of wordt dit een club die vanaf de zijlijn gaat roepen dat de gekozen vertegenwoordigers hun werk niet doen?

  Like

  1. Het eerste deel van de vraag begrijp ik niet helemaal. In het tweede deel vraagt U zich af of deze vereniging vanaf de zijlijn gaat roepen dat de gekozen vertegenwoordigers hun werk niet doen. Dat hebt U inderdaad goed begrepen.
   In de landelijke politiek wordt de “zijlijn” ingenomen door de onafhankelijke pers. Voor wat betreft de lokale politiek ligt dat volkomen anders. Het lijkt mij een aanwinst als de “zijlijn” daar gevormd werd door een vereniging van kiezers.

   Like

 3. Om wat voorbeelden te geven qua veronderstellingen:

  “Enkhuizen telt ruim 14000 kiesgerechtigden. Het zou me verbazen als meer dan een kwart procent (35) bij de dagelijkse politiek gang van zaken betrokken zou zijn.”

  “Het besluit zelf is altijd openbaar, maar de gronden, waarop het is genomen, blijven vaak in nevelen gehuld”

  “Dat is geen democratie, maar een homeopathische versie van iets dat we, gemakshalve, een democratie noemen”

  “Eenmaal gekozen bekommert het merendeel van de gekozenen zich niet meer om de kiezers. Beleid wordt binnenskamers gewijzigd, zonder enige vorm van overleg.”

  “Kritiek op deze werkwijze wordt hooghartig van de hand gewezen en dat maakt, dat het vertrouwen in het systeem van representatieve democratie steeds verder daalt.”

  En wilt u serieus beweren dat er met betrekking tot de lokale politiek geen onafhankelijke pers is?

  Dit lijkt mij bijzonder curieus, maar ik sta open voor bewijzen die dat bevestigen.

  Verder blijft een “vereniging van kiezers” voor mij nogal vaag.
  Kritische burgers juig ik toe , als dat een vereniging moet heten: prima.

  Doorgaans heten kiezers stemgerechtigden, dat zijn burgers die mogen stemmen en daarmee hun stem kunnen uitbrengen op een partij van hun keuze, en daarmee het vertrouwen in het behartigen van belangen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.