Trol

PaljasProjecten is nog niet algemeen bekend, maar inmiddels heeft ze toch al haar eigen trol in de vorm van ene Buszowski.

Wie niet weet wat een internet trol is moet dat hier maar even opzoeken.

Uiteraard gebruikt een trol een schuilnaam en doet hij zich anders voorkomen dan hij in werkelijkheid is. Dat maakt hem tot poseur.

In dit geval profileert Buszowski zichzelf als een bij de politiek betrokken burger, zonder dat die betrokkenheid ergens uit blijkt. Hij ventileert voornamelijk algemeenheden en demonstreert verder weinig kennis van zaken.

Wat ook kenmerkend voor trol gedrag is, het voortdurend betwisten en ontkennen van feiten. Een voorbeeld daarvan is zijn laatste reactie.

Ik geef als feit, dat de helft van de bevolking weigert om te gaan stemmen en als verklaring voor dat feit, stel ik, dat de niet-stemmers geen vertrouwen hebben in het systeem en de partijen die er deel van uitmaken.

Buszowski eist in zijn reactie, dat ik het “bewijs” lever, dat mijn verklaring (dat bij de niet-stemmers het vertrouwen ontbreekt) juist is.

Als Buszowski het niet eens is mijn verklaring van het feit, laat hem dan komen met een andere verklaring. En beter nog, laat hij dan het bewijs leveren dat zijn verklaring beter is dan mijn verklaring.

Maar dat doet hij uiteraard niet en dat maakt hem ook tot trol. Iemand die er uitsluitend op uit is een discussie te verstoren met een voortdurende eis voor nieuwe bewijzen.

In de hoop, dat zich tussen die nieuwe bewijzen dan weer slakken bevinden, zodat hij (als trol) daar dan weer zout op kan leggen.

Ik ga dus niet in op zijn suggestie om even een chronologisch overzicht van Orez BV te construeren.

Gezien zijn betrokkenheid bij de politiek, moet hij dat makkelijk zelf kunnen. Ik zie zijn bevindingen met belangstelling tegemoet, maar vrees dat we verder nooit meer iets van hem zullen horen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Trol”

 1. Beste meneer Pim.

  Wat aardig dat u een blog-post aan mij heeft gewijd.
  Ook uw Wikipedia verwijzing naar de definitie van een trol doet mij genoegen, dat scheelt mij weer kostbare tijd, gezien u kennelijk goed geïnformeerd bent.

  En ik citeer Wikipedia: “Een trol in een internetomgeving is een persoon die op Usenet, fora, websites of chatkanalen berichten plaatst met het doel voorspelbare emotionele reacties van andere mensen uit te lokken, opzettelijk verkeerde informatie te geven of zichzelf expres anders voor te doen”.

  Als u wilt suggereren dat ik intentioneel “doelmatig voorspelbare emotionele reacties” bij u uitlok, dan spijt mij dat zeer. Ik ken u niet persoonlijk, dus dat kon ik helaas niet voorspellen, en de intentie een emotionele reactie bij u uit te lokken heb ik ook niet. Ik vraag slechts antwoorden.

  En verder: waar geef ik “opzettelijk verkeerde informatie”?

  Mijzelf “expres anders voor doen”. ?
  U schrijft uw stukjes onder de naam Pim. Is uw naam Pim?
  Ik schrijf onder Buszowski.

  Ik was benieuwd naar onderbouwing van uw boude stellingen, of, in uw woorden , meningen die feiten zijn.
  Helaas blijft u het antwoord schuldig, trek hiermee uw eigen conclusie.

  Verder denk ik dat er tussen weigeren te gaan stemmen en niet gaan stemmen nogal een verschil zit. Het moet gezegd: het resultaat is helaas hetzelfde.

  Ook blijf ik betwisten dat de primaire reden van het niet gaan stemmen het gebrek aan vertrouwen in de politiek is.

  Voor jongeren zal het een gebrek aan aansprekende issues zijn. Pensioen bijvoorbeeld, is nog ver weg.
  Voor de overige niet-stemmers is er kennelijk ook geen urgentie. Het gaat tenslotte ook “best wel ok “ in Nederland.

  Het vermeende “gebrek aan vertrouwen in de politiek” is een dooddoener.
  De politiek dat zijn wij.

  Politici zijn primair burgers die wel moeite hebben genomen het verschil te willen maken, of, zo u wil: bij gebrek aan vertrouwen zelf de handschoen oppakken om hun agenda uit te voeren.

  Uw agenda blijft desalniettemin vaag.
  Ik veronderstel een connectie met het ZZM. Als het ZZM iets roept, roept u mee.
  Zie het parkeerplaats-issue ( niet relevant meer?) en nu het “museale beleving” issue met de huisjes in het zicht.

  De huidige camping en de Compagnieshaven voegen daarentegen visueel inderdaad veel toe aan de museale beleving…..

  Dank u voor deze helaas weinig constructieve discussie. U heeft mij de ogen geopend.
  Trollen zijn niet voor rede vatbaar.

  Like

  1. Beste mijnheer Buszowski,

   Compliment voor de uitgebreide aandacht die U mijn bericht besteed. Mijn persoonlijke definitie van een troll is iemand die voortdurend van anderen bewijzen vraagt voor zaken die verder nauwelijks ter zake doen. Wat mij betreft past U nog steeds in die categorie.

   Mijn roepnaam is inderdaad Pim. Mijn naam voor de burgerlijke stand is Chris. Net als die van mijn vader, grootvader, overgrootvader en mijn zoon. Mocht u zich afvragen waarom mijn blog Pim’s Prietpraat heet (en niet Chris’s Prietpraat) dan zou u beide namen eens moeten uitspreken en dan begrijpt u waarom ik voor Pim’s Prietpraat heb gekozen.
   Als u op het internet liever door het leven wil gaan als Buszowski, dan als David Bos, dan maak ik er verder geen woorden over vuil.

   Omdat U nogal worstelt met het begrip feiten, het volgende. Feiten zijn dingen die vast staan. Voor bestaan van sommige feiten kun je een verklaring geven. U meent een plausibeler verklaring te kunnen geven voor niet gaan stemmen van zo’n 50% van de bevolking. Vind ik prima, ik ga u ook niet vragen “te bewijzen” dat uw verklaring beter is. We belanden dan in de semantiek. Is een gebrek aan vertrouwen wezenlijk anders dan een gebrek aan aansprekende issues of zeggen we feitelijk hetzelfde met verschillende woorden.

   Veel hangt samen met de definitie van politiek die men hanteert. Uw definitie “De politiek zijn wij” begrijp ik niet helemaal.

   Voor mij is politiek het mechanisme waarmee me maatschappelijke tegenstellingen proberen op te lossen. Je kunt dat ook doen met behulp van geweld, maar ik ben daar geen voorstander van. Het mechanisme zelf en de mensen die er in willen functioneren fascineren mij en daarom schrijf ik er over, Met als bijkomend voordeel dat ik daarmee mijnheer Alzheimer op enige afstand denk te kunnen houden.

   Verder speculeert u over een mogelijke connectie met het ZZM. Ik moet u teleurstellen, behalve dat mijn vrouw en zoon er ooit hebben gewerkt, is die er niet. Ik vind het alleen maar verstandig dat de directie zich indekt voor een verbinding over land voor het geval het bootmodel op termijn niet valt te handhaven.

   De huisjes waren ook in het voorlopige ontwerp al een probleem. De gemeente wist dat. Het is banaal dat ze anderhalf jaar niet met het ZZM heeft gesproken over dat probleem. Ik heb geen probleem met vakantiewoningen maar de huidige opzet is te massaal. Dat Droomparken het liefst zoveel mogelijk kavels verkoopt snap ik, maar de gemeente had daar niet aan moeten toegeven. Broekerhaven telt meen ik 78 kavels en is kennelijk rendabel. Ik zie niet in waarom Enkhuizen meer dan het dubbele aantal kavels moet uitgeven. Opdat Droomparken meer kan verdienen.

   Ik kom nog even terug op Paljas. Dat zou zich volgens mij moeten ontwikkelen tot een soort vereniging/platform voor niet partijgebonden kiesgerechtigden. Teneinde hun belangen te kunnen behartigen. Wat zijn die belangen?

   In de eerste plaats transparantie van het politieke proces, zodat de deelname aan dat proces mogelijk wordt. Partijgebonden kiesgerechtigden hebben de neiging participatie voor zichzelf op te eisen en te verbinden met een lidmaatschap van hun partij. Vaag? Misschien, ik vind het zelf vrij duidelijk.

   Overigens is dit de laatste keer dat ik zo uitgebreid op U schrijfsels inga. Met vriendelijke groet.

   Like

 2. Beste Meneer Pim,

  Dank voor uw reactie en blijk van redelijkheid die kennelijk verscholen heeft gelegen achter de passie waarmee u veronderstelde misstanden te lijf gaat.

  Over feiten zijn we het grotendeels eens.
  Feiten zijn feiten, maar een verklaring van feiten moet natuurlijk wel steekhoudend zijn. Feiten verklaren zonder onderbouwing is wat populisten doen, leuke soundbites , en doorgaans zijn de volgers niet geneigd of misschien niet bij machte een en ander te verifiëren. U lijkt mij er de man niet naar dat u zich bewust in die richting voegt.

  Over de definitie van politiek kunnen we het eveneens wel grotendeels eens zijn.
  Uw uitdrukking van “mechanisme waarmee we maatschappelijke tegenstellingen oplossen” is zelfs wel mooi gekozen, zij het wellicht iets eenzijdig.

  Politieke transparantie is in de politiek van cruciaal belang, en deze ligt in de Nederlandse staatsinrichting verankerd.
  Dat dit soms niet goed gaat is evident.
  Of hier dan sprake is van kwade opzet , betwijfel ik ten zeerste.
  Ook wordt het anders als er bij vermeende fouten of kwade opzet op de persoon gespeeld wordt. Dit zet de bijl in het politieke proces en bestel.

  Het lijkt mij dat we er beter van uit kunnen gaan dat college en raad integer zijn, maar waar desalniettemin fouten worden gemaakt, en daar mogen we ze met deugdelijke en beschaafde onderbouwing best op wijzen.

  Verder is in Nederland natuurlijk niemand partijgebonden, hooguit ,vrijwillig, verbonden. Men kan desnoods lid zijn van de ene, en stemmen op de andere partij. Participeren is primair stemmen.

  Wat betreft de EnkhuizerZand-plannen:
  Extra parkeerplaatsen voor ZZM lijkt me niet nodig, evenals de laatste strekdam met huisjes.

  Mijn naam is geen geheim, prima dat u die vermeldt.

  Groet,

  David Buszowski Bos

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.